Krásný den přátelé, slíbila jsem Vám pokračování SBĚRU BYLINEK, tak tady je.
Jsme v měsíci září, kdy dozrává bobulovité ovoce, jablka, hrušky, ostatní byliny.
Je podzim. Já obvykle trhám šalvěj, suším oregáno na čaj. Ze šalvěje připravuji sirup. Lék na kašel, průdušky, angíny, hrtan, žaludeční problémy. Je to tvrdý dužinatý list proto, maceruji s vodou převařenou, citróny 24-30 hodin. Stáčím přes plátýnko, za tepla lehce přivedu do 65°, aby se cukr rozpustil. Přidám kyselinu citrónovou, někdy med.
Potom přijdou na řadu bobule černého bezu. Lidové rčení říká: “ Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni”. Černý bez je klasikou z babiččiny kuchyně, ať již ve formě šťávy, želé, džemu či povidel. Tmavé bobule černého bezu dodávají všem pokrmům sytě fialovou barvu. Tyto plody – zvláště pokud jsou nezralé – však obsahují jedovatou látku sambunigrin, která způsobuje nevolnost a zažívací potíže. Bobule je proto vždy nutné důkladně povařit.
Je to silný hustý sirup, povaříme jej, neboť bobule černého bezu jsou zasyrova jedovaté. Po důkladné tepelné úpravě slévám do vyvařených láhví, zavíčkuji a uložím aspoň na měsíc. Potom se užívá jako lék, nebo sirup s vodou, do čaje. Je blahodárný na bolesti páteře a kloubů. Kromě potíží s průduškami, horních cest dýchacích, proti chřipce. Rostlina má močopudné účinky.
Dozrává rakytník. Máme na zahradě mladé stromky, odnože, co jsem dostala od své tety. Ještě moc nerodí. Sklidila jsem asi 60 bobulí. Rakytník byl v Rusku nazýván „sibiřským zázrakem“ nebo „citroníkem severu“. Rakytník je využíván právě pro vitamíny obsažené v dužině jeho plodů. Rakytníkový sirup připravuji za studena.
Oprané bobule rozmixuji a přecedím. Slupky dále využívám sušené pro přípravu rakytníkového ovocného čaje s oreganem a maliním. Čistou šťávu s dužninou po zahřátí (maximálně na 50 °C) smíchám s cukrem. Sirup obsahuje vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B, vitaminy D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Je používán při žaludečních potížích, chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě.
Rakytník podle některých zdrojů posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu a působí proti bakteriím a virům. Já také čerstvé bobule dávám do medu. Získala jsem tak vitamínovou bombu na celou zimu.
Někdy jdu ještě na sběr nové mladé kopřivy, na sirup samozřejmě. Ale někdo připravuje rosol z kopřivy mladých vršků. Já trhám mladé kopřivy s kořínky. PROČ, každá část bylinky, to znamená kořen, stvol, listy nebo květy obsahují jiné minerály, proto je tak skvělé utrhnout kopřivu mladou I s kořínkem. A máte krásně zabarvený macerát do růžova nebo fialkova s mnoha minerály a prospěšnými látkami pro organismus.
Jsem teď ve stádiu, kdy pro klientku připravuji sušenou kořenovou zeleninu s natí, jako koření do polévek, pod maso. Je to úžasná dobrota, a jak voní. Vzpomněla jsem si, že naši rodiče také mleli čerstvou zeleninu kořenovou, tu smíchali se solí. Tak ji vlastně sůl jako jediný konzervant uchovává čerstvou až do jara. Moc jsem na slanou zeleninu chodila do špajzky ujídat. To mi moc chutnalo. Víte přátelé, tělo si řekne, co mu chybí. Já ho poslouchám, občas.
Také jsem kdysi dávno jako malá chodila tajně tetě do šuplíku. Pro Celaskon. To byly malé pilulky vitamínu C. Tolik jsem ten vitamín potřebovala. Klidně jsem spotřebovala celou tubičku Celaskonu. Možná pamatujete. To je asi 56 let zpět. Jen tak jsem jej cucala, až jsem měla jazyk rozedraný, odřený.
Z jablek suším křížaly v sušičce. Sušila jsem i hodně zralé banány. Ty jsou totiž nejlepší a nejsladší, mají hodně fruktózy. Další kořen ke zpracování jsem musela kupovat. Ale řeknu Vám, že jsem nelitovala. Je to skvostný zázvor. Lék na kašel, průdušky, horní cesty dýchací, anginu, rýmičku, žaludeční problémy. Já ho neloupala, ale přímo pomixovaný na drobno uvařila s vodou, kořením, skořicí celou, mletou, citróny. Přidala jsem chilli. To Vám byl elixír. Takto připravený sirup měl “grády”.
Vyléčil mnohé. Z vymačkané zázvorové drti, jsem v sušičce sušila ovocné placky. Ty jsem zatočila do ruliček a jak ty šly na odbyt … mňam. A máme čas sběru švestek na kvas. Já z nich připravuji povidla. Podle receptů našich babiček a přidávala jsem tam balsamico ocet. Povidla skvěle chutnala. Dala se jíst jen tak, samotná, to když mě honila mlsná u compu večer.
Sběr šípků je mnohdy ovlivněn dobou zrání, jakož všechno. Některý rok byly dříve, někdy později. Na šípky chodím po prvních mrazících. Ale i po třech mrazech. To jsou mnohem sladší a vyzrálejší. Ze šípků připravuji opět sirup a džem. Velmi pracné, velmi. Jednou jsem chtěla uvařené šípky ( vaříme po slití ještě 2x ) pořádně odšťavnit a zničila jsem vnitřní odšťavňovací misku mixéru. Prostě se zadřela. Moje chyba. Lépe to vyždímáte přes plátýnko, pěkně ručně, ale je to dřina, velmi pracné.
Všechno jsem vlastně zpracovávala ručně, je tam pak hodně vaší léčivé energie. Aspoň já to tak vnímám. Protože to připravuji s láskou. To musíte. Ale to mnozí víte.
Když mě syn pozval do Skotska na mé výročí 60 let, chodili jsme po lesích a já nevěřila vlastním očím, jak později tady na severu GB vegetace kvete a roste. Například v květnu jsem objevila malé zelené šišky borovic. Vím, že z nich je úžasně zdravý med. Tak jsem jich natrhala asi 2,5 kila a vezla v báglu ze Skotska domů. Uvařila jsem je krátce s vodou, cukrem do zhoustnutí a do malých skleniček uzavřela. A ještě zapustila rozpůlené zelené šišky jako dekoraci.
Byla to dobrůtka pro mlsné jazýčky, na průdušky, kašel. Na farmářském trhu se malé skleničky dobře prodaly. Podobně mladé výhonky smrčků můžete připravit. Ty dávám macerovat s cukrem prosypané a stlačené ve velké sklenici. Nahoru zlehka položíte víčko nebo překryjete celofánem. Zhruba za týden mám hustý sirup připravený k užívání.
Rýmovník pěstuji doma za oknem. Krásně voní, když jej promnete mezi prsty. Dávám lístky do čaje. Také maceruji s cukrem ve velké sklenici, pěkně utlačené. Po týdnu pustí šťávu a můžete slévat do vyvařených láhví menšího obsahu 0,3 l, jako dárky pro naše blízké. Sirup používám s vodou nebo do čaje. Sirup svou chutí i konzistencí připomíná med.
Hlavně na rýmu a horní cesty dýchací, při nachlazení, doporučuji jako prevenci, je hodně aromatický. Využít ho můžete jako medicínu nebo koření pro dochucení jídel. Při nachlazení stačí v hrnku zalít pár lístků horkou vodou a máte skvělý čaj.
Moje zkušenost na trhu je taková. Musíte přijít s něčím novým, nepoznaným, co zákazníky přiláká. To je stejné s malováním nebo kreslením. Pokud máte svůj jedinečný rukopis a styl malby, jste ve své tvorbě jiní než ostatní. A to Vás odliší a zaujme.
Jezdila jsem na jarmarky, trhy a slavnosti měst 14 let. Hodně jsem se naučila. Každá situace mě naučila. Jak nabídnou a prodat svoje produkty nebo obrazy. Spojila jsem tak příjemné s užitečným. Můžete si přečíst o mých začátcích podnikání na trzích a jarmarcích v článku blogu “Změna je život” odkaz najdete zde >>
Všechny poznatky a recepty jsou dílem mé kreativní práce a chci se s vámi o ně podělit. V každé zpracované bylince je kus mé pozitivní energie a jedinečné chuti mít ji co nejlépe zpracovanou. Tak můžete zkoušet i Vy z každého návodu bylin svou výbornou pochutinu, sirup, džem, med, sušené bylinky. Budete mít ze sebe pěkný pocit, že jste si bylinky připravili sami. Přeji Vám krásné Velikonoce a pěkné čtení.
děkuji za vaše likes